sunnuntaina, heinäkuuta 09, 2006

1) Oma autenttinen pyrkimys ja etsintä

Vaikka matkaa ei ole, vaikuttaa siltä, että ilman henkistä etsintää ei voi päästä perille – huomata olleensa aina perillä. Tämä vahvistavat myös monet valaistuneet opettajat opetuksissaan.

Miten ja miksi etsintä saa alkunsa?

Ei-valaistuneen ihmisen tietoisuus on samaistunut muotojen ja ilmiöiden maailmaan. Koska ihminen ei ole palannut kotiinsa ja kokenut itseään täysin kokonaiseksi, etsii hän täyttymystä ja kokonaisuuden kokemusta ilmiöiden maailmasta. Tämä on meille kaikille tuttua. Olipa kyseessä sitten materia, ihmissuhteet, abstraktit filosofiset rakennelmat, huippukokemukset tai aivan mikä tahansa, etsimme itseämme aina sieltä jostakin. Tästä seuraa väistämättä kärsimystä, koska ilmiöiden maailma on jatkuvassa muutoksessa ja hetkeksi saatu epätäydellinen täyttymyksen kokemus tulee väistämättä katoamaan muutoksen ja ajan virrassa.

Ehkäpä etsinnän aloittamiseen vaikuttaa jonkinlainen sielun kokeneisuus, jos tällaiseen uskotaan, tai yleinen viisaus ja älykkyys, kun ihminen saa aavistuksen maailman luonteesta ja omasta tietoisuudestaan, joka on samaistunut ilmiöiden maailmaan. Toki aluksi kyseessä on vain pieni himmeä aavistus, sillä täydellinen oivallushan on se valaistuminen. Mutta tämä himmeä aavistus saa ihmisen hieman pysähtymään ja todella tarkkailemaan maailmaa, ihmisiä ja itseään uudella kiinnostuksella ja ehkäpä myös uudella kriittisyydellä. Samoin ensimmäisen impulssin voi antaa jokin voimakas kokemus, ihminen tai tilanne, joka ravisuttelee vahvasti.

Aluksi etsintä voi olla sellaista harrastuksenomaista älyllistä pohdiskelua yksin ja kavereiden kanssa, mutta sitten jossain vaiheessa kipinä ja oivallus uppoavat ihmiseen syvemmälle eikä maailma eikä spekulaatio tunnu enää tarjoavan viihdykettä pidemmäksi aikaa. Jano kasvaa ja lopulta mukaan iskee myös tuskaa havainnosta, kun huomaa olevansa mielen, unien ja erilaisten halujen labyrintissa. Peilisalissa, jossa kaikki peilit tuntuvat vääristävän peilikuvaa. Vankina!

Viimeistään tässä vaiheessa tai jo aikaisemmin sisältä nousee kaipaus tehdä asialle jotain. Ja ne meditaatio-, jooga-, chi kung- sekä muut kirja, joita aikoinaan vain lueskeli älylliseksi viihteeksi, muuttuvat käytännön harjoittelua ohjaaviksi opuksiksi. Ja yksi viikoittainen jooga- tai meditaatiotunti ei vain enää riitä. Ja osa myös ennen niin kivoista, leppoisista ja inspiroivista henkisistä kursseista jää väliin, koska nyt tarvitaan todellista substanssia.

Vain tämä syvä tuska ja kaipuu voi saada ihmisen henkiselle matkalle, jossa uhrataan enemmän kuin millään muulla matkalla ja täysin omasta tahdosta. Se on kuolemisen matka ennen kuolemaa. Se on palvelun matka aivan omasta tahdosta. Myötätunto omaa kärsimystä kohtaan synnyttää valtaisan myötätunnon muita kärsiviä kohtaan. Se on hetkellisten hurmiokokemusten matka, joita aina seuraa tylsä paluu arkeen. Se on matka korkeisiin taivaan maailmoihin, matka juureviin maan maailmoihin ja matka tunteisiin, kehoon, mieleen, sydämeen, intuitioon ja niin niin moneen läheiseen ja kaukaiseen paikkaan omassa sisimmässä ja ulkoisessa maailmassa.

Aina aito etsiä joutuu toteamaan, että koti, rauha ja täydellinen täyttymys ei löytynyt täältä eikä täältä eikä täältäkään. Vaikuttaa, että koko ulkoinen ja sisäinen universumi on tutkittava ja etsittävä läpi. Tai ehkä jotkut luontaisesti viisaampina, paljon kärsivinä, kohtalon oikusta, muuten vain hyvin valmistautuneina tai älykkään sekä rehellisen etsinnän vuoksi, voivat oivaltaa hieman nopeammin. Ongelmahan on, että avaruusaluksia ole vielä kehitetty tarpeeksi ja itsensä etsiminen muista galakseista voi olla hieman vaikeaa =) =) =)

Erilaisia etsinnän vaiheita voisi kuvailla pitempäänkin ja osaa tulen kuvailemaan, kun käyn kirjoituksissani läpi kahdeksaa tukea etsijän tielle. Ne on listattu viestissä nimeltä Gurulinkkejä ja oivalluksia etsijän tiettömästä tiestä (21 06 06).

On myös mainittava, että nämä kahdeksan kohtaa eivät ole missään erityisessä järjestyksessä, vaikka etsimisen impulssi tulee yleensä ensimmäisenä. Toisaalta voi huomata, että on ollut henkinen etsijä vuosikausi tiedostamattaan. Ja oikeastaan kaikki elävät olennot etsivät täydellistä onnea.

Seuraavana tässä kokonaisuudessa on oma harjoitus.